Menu

Mat som är god att grilla

0 Comments


På sommaren brukar många ställa fram grillen och vad är inte mer härligt och gott än att äta grillat en ljummen sommarkväll? Att grilla passar alla, oavsett om man är köttätare, vegetarian eller vegan. Håller man en viss diet, är grillat riktigt bra då grillad mat är mer fettsnål.

Kött och fisk som är gott att grilla

Att grilla kött kan vara riktigt gott och saftigt. Ska man grilla lammkött, kan det vara gott att göra spett eller grilla lammracks. Då lammkött kommer från unga djur, är det mört och behöver inte så lång tid på grillen. Kryddor som är goda till lamm är rosmarin, timjan, oregano och persilja. Vill man lyxa till det, kan man marinera lammköttet någon dag innan med vitlök, kryddor och olivolja. Nötkött kräver lite mer tid på grillen och gott nötkött att grilla är entrecote, biff med kappa, flankstek, rostas, rostbiff, oxfilé eller flappstek. Fisk är alltid gott på grillen och lax marinerad i citron- och limeskal med saft av citron och lime med honung, är fantastiskt gott! Att grilla hela fiskar som gös, abborre, torsk eller tonfisk, är gott om man lägger dem i foliepaket över grillen med grönsaker och att man sticker några hål i foliepaketet. Bra mat på grillen kan ge mycket näring och det finns en hel del mat man blir starkare av och det viktiga är att den är ren utan tillsatser. Om man äger en restaurang och grillar i ett storkök, kan en professionell storköksservice i Stockholm erbjuda precis den utrustning man behöver om man vill utöka kökssortimentet!

Att äta tillagad mat ute smakar bättre och man får frisk luft på köpet! Ska man grilla kyckling, passar den med kryddor som rosmarin, basilika, koriander, torr- eller färsk vitlök. Kyckling bränns lättare på grillen och då är det klokt om kycklinglår med skinn först grillas snabbt på hög temperatur, för att sedan flyttas till en svalare del på grillen.

Grill för veganen eller vegetarianen

Att grilla går utmärkt även för den som är vegan eller vegetarian! Något som alltid är mycket gott att grilla är champinjoner, färska majskolvar, paprika, zucchini, aubergine eller till exempel hela färskpotatisar. Det är bra dock om man förkokar potatisarna till hälften så att det grillas utan bli för hårda. Ett gott tips är att göra grönsaksspett med blandade grönsaker. Idag finns det även många veganska och vegetariska alternativ till kött som sojakorvar eller biffar gjorda av svamp och soja att lägga på grillen.