Menu

Kort om knäckebröd

0 Comments


Knäckebröd är ett hårt bröd som vanligtvis bakas av råg. Det härstammar från Sverige och namnet kommer från en sammansättning av orden “bröd” och “knäck”. Knäck syftar på ett visst verktyg som har utstående taggar. Det skapar linjer och sådant vid brödtillverkning. I början var knäckebrödet alltid ett stort, runt förrådsbröd. Det hade ett hål i mitten som användes för att hänga upp det vid torkningen. Det hängdes även så att råttor inte kunde komma åt dem. Trots att dessa stora, runda, bröd fortfarande finns idag är det vanligare med mindre varianter.

Knäckebrödet har väldigt bra hållbarhet eftersom det innehåller under 10 % vatten. Detta var något som var väldigt viktigt förr i tiden eftersom det saknades andra konserveringsmöjligheter. Under de långa vintrarna var det som mest viktigt.

Första knäckebrödsbageri

Det var på mitten av 1800-talet som de allra första knäckebrödsbagerierna dök upp. Det allra första “spisbrödsbageriet” utvecklades till “Au Bergmans enka” i huvudstaden. Det utvecklades sedan vidare till Wasabröd, vilket idag är en av de största och populäraste knäckebrödstillverkarna. Det är dock inte de enda som tillverkar knäckebröd. Idag har vi en rad olika tillverkare som säljer flera olika typer av brödet.

Olika sorters knäckebröd

Wasa är som sagt den populäraste tillverkaren av knäckebröd. De tillverkar idag över 20 olika varianter, bland annat delikatessknäcke, Husman, Falu rågrut, Frukost, Sport+, Havre och många fler.

Hur bakas knäckebröd?

Skulle du vara intresserad av att baka eget bröd finns det flera recept på nätet. Det är relativt enkelt. Brödet bakas vanligtvis av fiberrikt rågmjöl, som ibland blandas med andra mjölsorter. Dock kan du egentligen använda vilken jäsdeg som helst. När du har en deg är det viktigt att du kavlar ut den så tunt du kan och sedan naggar degen, antingen med en gaffel eller naggkavel. Det hjälper att ta bort eventuella luftbubblor.

För att flytta degen till ugnsplåten från bakbordet rekommenderas det att du rullar upp degen på din kavel. Annars finns det en chans att degen går sönder eftersom den är så tunn. Vill du hänga upp brödet på samma sätt som de gjorde förr får du inte glömma bort att skapa ett hål i mitten innan det gräddas. De ska gräddas rätt kort tid i väldigt hög värme och sedan torkas.

Vad passar knäckebröd till?

De flesta väljer att äta knäckebröd med valfritt pålägg. Du kan använda i stort sett vad du vill. Smör, kaviar, skinka, ost, gurka eller något helt annat. Knäckebröd är dessutom väldigt gott att äta tillsammans med olika maträtter. Det är vanligt att ta en knäckebrödsmacka när man äter ärtsoppa. En annan maträtt brödet är gott till är grytor samt pasta och köttfärssås. Det kommer ge dig en trevlig variation i konsistens.