Menu

Pasta är en perfekt källa till energi

0 Comments


Pasta går verkligen att variera i oändlighet tillsammans med andra livsmedel. Pasta brukar gå hem hos de flesta, vuxna och barn. Hos barilla.com kan du hitta mängder med olika recept på pastarätter. Barilla är experter på pasta och italiensk mat. Förutom pasta har de olika såser i sitt sortiment.

Det finns många bra anledningar att äta pasta

Det senaste åren har pastan fått utstå mycket negativitet när trenddieterna GI och LCHF tog fart. Men pastan är faktiskt inte så dålig mat som det flesta tror. Pasta innehåller till störst del kolhydrater och det är den viktigaste energikällan för människan. Kolhydrater bryts nämligen ner till glukos som sedan används som bränsle till kroppens alla olika celler. Framförallt hjärnan behöver mycket glukos varje dag för att kunna fungera optimalt. Att leva på endast pasta blir inte bra men det är inte bra att bara stirra sig blind på ett födoämne utan det viktiga är det totala innehållet av hela måltiden. Det bästa är variation och ge kroppen lite av varje. Till exempel är pasta och köttfärssås en komplett måltid som håller dig mätt. Pasta är ett väldigt bra födoämne om du tränar. Kolhydrater är något som kroppen ständigt förbrukar, speciellt vid träning och därför är pasta både bra före och efter träning. Pasta är perfekt uppladdningsmat inför en större prestation.

Det finns många olika pastasorter

Traditionell pasta är gjord av durumvete och ägg som har ett medellågt glykemiskt index, GI. Det finns också fullkornspasta som ger mer fibrer. Fullkorn har en skyddande effekt mot en rad olika sjukdomar och det hjälper också till att hålla en bra kroppsvikt. På senaste tiden har det också kommit olika pasta sorter som innehåller exempelvis bönor, hampa och quinoa. Det är ett bra alternativ om du vill undvika raffinerat mjöl.

Välj pasta av bra kvalité

Vill du äta bra pasta ska du välja en pastasort som är gjord på ägg och durumvete. Den är lite gulare till färgen och durumvete har ett högre proteininnehåll. I billigare pastasorter är ofta äggen borttagna och delar av durumvetet är ersatt med vanligt vetemjöl.