Menu

Krydda upp husmanskosten

0 Comments


 

Ordet husmanskost är ett begrepp som det allra flesta förknippar med enkel och billig mat eller kanske den mat som vanligtvis åts ute på landet förr i tiden. Husmanskost har idag en helt annan betydelse och kan vara allt annat än billig och enkel.

I svenska hushålls äts det idag betydligt mer utländsk mat än svensk. Det är tacos på fredagar, thaikyckling på onsdag och en italiensk pizza till helgen. Den svenska husmanskosten syns inte till på middagsbordet, men gör sig mer och mer påmind på många topprestauranger. Dock behöver man då inte oroa sig för osaltad torsk och mjöliga potatisar, utan här är maten tillagad på en helt annan nivå för att behålla det svenska köket, men samtidigt göra maten tillräckligt tilltalande för att kunna säljas stort. Utan problem kan man enkelt gå in på en restaurang i toppklass och beställa en tallrik med köttbullar och rårörda lingon eller raggmunk med stekt bacon och få en helt annan syn på hur svensk husmanskost faktiskt kan smaka.

Några mycket vanliga exempel på husmanskost är mat som kroppkakor, kåldolmar, fiskbullar, palt, ärtsoppa och pannkakor. Få personer kan nog glömma bort kalopsen som serverades i skolmatsalen, eller det gryniga rotmoset som man snabbt försökte få bort från tallriken. Nuförtiden ser skolmaten väldigt annorlunda ut och även här serveras det mycket utländsk mat. Husmanskosten finns kvar, men har stingats och förfinats en hel del, för att passa kräsna barn.

Husmanskosten är ingen tråkig eller dålig mat, allt handlar om hur du tillagar maten och vilken typ av råvaror som du väljer. Ett tips är att alltid sträva efter svenskodlad, ekologisk mat för att främja de svenska bönderna.