Menu

Mat till festen

0 Comments


 

När det är dags att hålla kalas eller fest, brukar maten nästan vara det som står mest i centrum. Förr var det betydligt vanligare att endast erbjuda fika och tårta, medan man idag gärna slänger in en hel del plockmat eller hela måltider.

Ett kalas eller tillställning brukar vanligtvis kunna vara en rätt så kostsam händelse, som även kräver en hel del planering. Rekommenderat är att man tidigt skapar en budget för hur mycket maten får gå på för att slippa den ekonomiska stress som kan uppkomma.

Idag finns det mängder med bra tips och råd på hur man kan få till bra kalasmat, utan att det behöver tömma plånboken helt. Att bjuda på pastasallad med tillhörande bröd brukar vara en storfavorit i många svenska hushåll, men även baguetter med härliga pålägg är något som man ofta ser. Detta ger gästerna en möjlighet att själva välja vad som vill ha på smörgåsen och det överblivna resterna kan man lätt äta till frukost dagen efter.

Pratar man barnkalas är det nog få som undgått att korv med bröd nästan har blivit en standard. Maten är något som det allra flesta barn uppskattar och går lätt att ge som vegetariska alternativ om det skulle behövas. Korvarna kan både kokas, stekas eller grillas och även här går det att erbjuda gästerna olika typer av tillbehör, som gurkmajonäs eller rostad lök.

Tyvärr är det mycket vanligt att många familjer köper in alldeles för mycket godsaker och mat, i oro över att det inte ska räcka till. Vet du med dig att du är en av dom så försök att bjuda på mat som du vet att du kan använda dig av, även när kalaset eller festen är över så slipper du känna att mat har gått till spillo.

För att ett kalas eller fest ska vara så rolig som möjligt är det viktigt att eliminera allt som kan framkalla stress. Vill man bjuda på mat finns det många saker man kan tillaga långt i förväg och frys in, t.ex. goda matpajer eller kanske till och med en stor plåt lasagne. Fryser man in maten direkt när den är tillagad och värmer upp den i ugnen, är det få personer som kan se skillnad på om den är nygjord eller inte.