Menu

Lämplig mat när man är sjuk

0 Comments


 

När man är sjuk smakar maten sällan lika gott som när man är frisk. Det kan ofta resultera i att man tycker det känns svårt att äta, och även i att kroppen inte klarar av att ta emot den mat man äter. Den allra värsta sjukdomen för många är kräksjukan. När man lider av den är det kämpigt att få i sig näring. Det är ändå väldigt viktigt att man äter när man är sjuk eftersom maten ger kroppen kraft att återhämta sig. Man ska välja att äta mat som är snäll mot magen och gärna sådan mat som är relativt lättsmält. Den här texten fokuserar på att lyfta fram olika typer av mat som känns enkla att äta när man är sjuk samtidigt som de ser till att förse kroppen med de ämnen den behöver. Det går bra att äta små portioner lite oftare istället för en enda jättestor portion en gång om dagen. På det sättet blir magen gladare.

Mat när man har kräksjuka

Har man dragit på sig en kräksjuka är det vanligt att man under det första dygnet inte kan få i sig någon mat alls, eftersom kroppen stöter upp den igen. Sjukvården har vittnat om en mildare säsong än förväntat av vinterkräksjukan , men det är ändå många som drabbas och blir sängbundna i flera dagar. När man har kräksjuka är det viktigt att man får i sig ordentligt med vätska eftersom kroppen gör sig av med den genom alla uppkastningar och eventuella diarréer. Man ska dricka små mängder vätska med jämna mellanrum under dagen. Har man väldigt kraftiga kräkningar kan det vara bra att ta vätskeersättning så att kroppen också får i sig salter. När den värsta perioden av sjukdomen är över kan man börja med att äta flytande föda. Många tycker om att ta ett glas läsk eller att äta blåbärssoppa. Har man kräksjuka är det extra viktigt att äta mat som är lätt för kroppen att hantera eftersom magsäcken och tarmarna är i uppror. I takt med att man börjar må bättre kan man övergå till mer fast föda.

Mat vid förkylning

De flesta människor får en eller flera förkylningar under ett år. När det kommer till förkylningar får man komma ihåg att de ofta är orsakade av virus, och då kan man inte äta för att bli frisk utan snarare för att lindra symtomen. Det kan exempelvis vara bra att äta mat som innehåller starka kryddor för att luftvägarna ska öppnas. En typ av livsmedel som är omtalat på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper är ingefära, som man med fördel kan riva i en kopp te och dricka det. Precis som med alla sjukdomar ska man äta för att ge kroppen de ämnen den behöver för att orka bli frisk, så därför ska man se till att få i sig ordentligt med vitaminer. När man är förkyld behöver man också tänka på att låta kroppen vila eftersom det gör att man snabbare återhämtar sig. Riktigt bekväma sängar som ger ett bra stöd är ett enkelt sätt att låta kroppen slappna av.