Menu

Så lyckas du med maränger

0 Comments


Maränger är ett klassiskt bakverk som uppskattas av både stora och små. De är goda, håller länge och görs på bara tre ingredienser. Eftersom de kan göras i olika former och färger är de också perfekta att dekorera tårtor, bakverk och desserter med. Dessutom är de helt gluten- och mjölkfria.

Marängsviss, marängtårta, marängbakelser – olika varianter av marängdesserter passar utmärkt till både vardags och fest. Om du vill servera en marängdessert som en god avrundning på en finmiddag, tänk på att till marängdesserter passar riktigt söta viner; mousserande eller vita. Kika gärna in på xwine.se, där du kan beställa unika viner som levereras hem till din dörr direkt från vingården för högsta kvalitet och som du inte kan hitta någon annanstans.

Oavsett om du vill använda maränger som pricken över i:et på en festlig efterrätt, krossa dem och strö över glass eller bara äta dem som de är, måste de tillagas på rätt sätt för att bli luftiga och spröda. Att göra maränger är inte svårt, men det finns några saker som är viktiga att tänka på för att uppnå bästa resultat:

  • Använd medelstora ägg: Sockermängden i de olika recepten på maränger brukar vara anpassad efter den mängd äggvita som finns i medelstora ägg. Om du använder vitor från större ägg blir smeten lösare och marängerna kommer att sjunka ihop i ugnen.
  • Fettfritt: För att äggvitan ska gå att vispa till rätt konsistens är det mycket viktigt att det inte kommer något fett i marängsmeten. Använd rena och torra vispar och redskap och helst en vispskål av rostfritt stål eller glas. Tänk på att äggulan också innehåller fett och det är därför viktigt att vara försiktig när man separerar vitor från gulor. Även en liten mängd äggula kan förstöra marängsmeten.
  • Tillsätt syra: Du behöver ha något syrligt i marängsmeten, till exempel ättika, vinäger eller citronjuice. Syran stärker proteinerna i äggvitan, vilket gör att marängerna håller formen när de gräddas. Utan syra finns det risk att marängerna blir kladdiga i mitten.
  • Tillsätt socker i omgångar: Smeten riskerar att bli rinnig och marängerna platta och sega om allt socker tillsätts från början. Vispa ner sockret i omgångar istället.
  • Smaksätt på rätt sätt: Om du vill smaksätta dina maränger är det bra att använda smaksättare i pulverform, till exempel blåbärspulver eller vaniljsocker. Aromer och essenser i flytande form kan göra smeten rinnig och marängerna riskerar då att sjunka ihop under gräddningen.

Om du följer dessa råd får du en blank och fin smet och det enda som återstår är att spritsa eller klicka ut smeten på en plåt och grädda marängerna. Bäst resultat blir det med varmluftsugn och det är viktigt att låta marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme en timme eller två.