Menu

Det amerikanska köket

0 Comments


Det har hänt något med USAs matrykte under de senaste åren. Det stora landet i väster har blivit en plats som matintresserade vallfärdar till. Det är ett land som bjuder på allt från spännande street food till exklusiva maträtter från prestigefyllda finkrogar. Till och med rätter som förr ansågs vara rätt simpla, som en hamburgare eller en tallrik mac and cheese, syns numera flitigt på matlagningsrepertoaren såväl hos berömda kockar som hos upphovsmakarna till hypade matlagningsbloggar. Här tipsar vi om några riktigt välsmakande rätter från det amerikanska köket. Vi bjuder även på idéer för dig som vill anordna en lyckad middagsbjudning med inspiration från USA.

Spännande husmanskost och fantasifull street food

 

USA är ett land med en mattradition som hämtar influenser från hela världen. Såväl den indianska matkulturen som matvanor från kolonisatörer och olika invandrargrupper har kommit att forma det som vi idag kallar för det amerikanska köket. Från söderns cajunkräftor till storstädernas food trucks, alla kan hitta en favoriträtt i det rika utbudet. Drömmer du om att fixa den ultimata hamburgaren? Frågan är om denna maträtt någonsin varit mer i ropet än vad den är just nu. För dig som vågar experimentera med olika tillbehör som spännande ostar, kvalitetsbröd och picklade grönsaker kan burgaren bli en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. Den amerikanska husmanskosten är omtyckt. En mustig gumbo, en gryta från Louisiana, är enkel och god bjudmat som passar när ni är många. Till efterrätt kanske ni äter key lime pie eller en klassisk cheesecake.

Bjud på ett amerikanskt middagsparty

Du kanske vill du bjuda dina bekanta på en middag med amerikanskt tema? Att bjuda på många olika små rätter brukar vara uppskattat och är ett bra sätt att uppleva det mångfacetterade amerikanska köket. Lobster rolls och kycklingvingar är endast några exempel på sådan plockmat. Ett grillparty är en lättsam tillställning som inte behöver innebära alltför mycket förberedelse. En annan rolig variant på den här typen av temakväll är att laga all mat tillsammans från grunden. För att göra upplevelsen ännu mer genuin kan du kombinera middagen med en rolig aktivitet. bowling stockholm är exempel på en aktivitet som för tankarna till USA och som passar fint som uppvärmning innan maten. Vill du göra det extra lättsamt för dig? Då kan du bjuda på en amerikansk frukost med härligt saftiga pannkakor.