Menu

Köksredskap som underlättar matlagningen

0 Comments


Modern teknik har underlättat många moment i människans vardag – allt från kommunikation till transport och städning. Matlagning är inget undantag, då vissa moderna köksredskap markant effektiviserar matlagningen och gör den både snabbare och lättare.

Ett multiredskap som alla matintresserade bör ha i köket är till exempel en matberedare. Själva namnet antyder hur användbar denna apparat är – den bereder mat. En matberedare kan utföra flera moment i matlagningsprocessen, till exempel att riva grönsaker, att skiva grönsaker eller potatis, att hacka lök och andra råvaror samt att mixa samman alla dessa till en smet, röra eller deg. Allt detta är möjligt tack vare en rad olika verktyg i metall, som fästs i en plastskål där de kan rotera i hög hastighet. Genom ett tjockt rör som sticker upp från locket till skålen kan man lägga till ingredienser medan verktyget roterar.

Ett annat oumbärligt redskap i alla kök idag är elvispen. Alla som någon gång har provat på att vispa grädde manuellt vet precis hur mycket tid och energi man sparar på att låta elektronik göra jobbet åt en. Elvispen har funnits i våra hemmakök sedan början av 1900-talet, och redan innan dess användes den i amerikanska milkshakebarer för att vispa samman glass och mjölk.

För den som tycker om att baka eget bröd är en bakmaskin ett måste. Bakmaskinen gör att det enda man behöver göra själv är att hälla i alla ingredienserna till brödet i maskinen – bakmaskinen blandar själv ingredienserna, och knådar sedan degen, låter den jäsa och gräddar den. Som genom magi kan man med andra ord plocka ett färdigt bröd ur maskinen där man bara hällde i separata ingredienser. Ofta har bakmaskinerna också en timer, så att maskinen kan ställas in så att brödet är färdiggräddat lagom till frukost. Bakmaskinen är en nyare uppfinning än elvispen, då den kom till Sverige år 1987. Året därefter utsågs den till årets julklapp.

Ett mycket litet, men mycket hjälpsamt köksredskap, är den så kallade äggtimern. En äggtimer är oftast utformad som ett litet ägg i hårdplast, med streck som indikerar graden av hårdhet hos ägget, från löskokt till hårdkokt. Genom att lägga i äggtimern tillsammans med äggen i vattnet när man kokar dem, kan man enkelt se när äggen är precis som man vill ha dem, utan att behöva hålla koll på hur många minuter de har kokat. Det må vara en detalj i det stora hela, men ett perfekt kokt ägg kan förhöja varje frukost.

Slutligen bör alla som tycker om att laga mat ha en knivslip hemma. Få saker är så irriterande när man ska laga mat som slöa knivar, eftersom de försvårar varje moment där de används. Genom att ha en knivslip i köket kan man alltid ha vassa eggar som är redo att skära tunna skivor av tomater, gurka eller lök, när som helst.

Om man saknar något av dessa redskap i sin köksarsenal, ska man gå in på Rabattkoder.nu innan man gör slag i saken och köper det. Där kan man nämligen hitta rabattkoder till en rad olika webbutiker – kanske även någon som säljer just det redskap man behöver.