Menu

Flytande kost

0 Comments


Många olika typer av dieter förespråkas för de som vill gå ner i vikt, och en av dem är flytande kost. Att äta flytande kost innebär precis vad det låter som, det vill säga att man bara äter sådan föda som är flytande, och kan drickas lika gärna som den kan ätas (med sked). Flytande kost kan till exempel bestå av olika typer av pulverdrycker tänkta att fungera som måltidsersättning (vilket är vanligt inom många diet- och träningsprogram), av soppor, av juicer och av smoothies. Så länge man undviker exempelvis gräddbaserade soppor har denna typ av kost fördelen att den är kalorisnål, samtidigt som den innehåller alla näringsämnen kroppen behöver. Vill man ha en extra boost för viktnedgången ska man äta soppor som är kryddade med chili, eftersom det sätter fart på kroppens förbränning. Självklart förbättras också ens viktnedgång markant av att man motionerar och rör på sig, men man bör inte kombinera flytande kost med hård träning – i alla fall inte utan att vara mycket noggrann med att man får i sig tillräckligt med protein och energi.

Det finns de som menar att flytande kost, särskilt att enbart dricka juicer under en begränsad period (som mest två dagar) har andra positiva effekter för hälsan än att man bara går ner i vikt, till exempel att det stimulerar kroppens naturliga avgiftningsprocess. Att inte äta fast föda menar man ger kroppen en paus, då den kan rensa bort slaggprodukter och vätskeöverskott. Att enbart livnära sig på juicer under fler än två dagar i sträck får dock negativa effekter, både för hälsan och viktnedgången: kroppen försätter sig då i svältläge, vilket dels betyder att kroppens förbränning minskar, dels att kroppen kommer att lagra mycket fett när man väl börjar äta vanlig mat igen, vilket gör att man sannolikt går upp i vikt.

Det är dock inte bara när man vill gå ner i vikt som det kan vara bra att äta flytande kost. Det är även vanligt att tandläkare rekommenderar denna form av diet efter att man har gjort ett ingrepp eller satt in en tandställning, helt enkelt för att det skulle göra för ont i käke eller tänder att tugga normalt. Den som har dragit ut en tand eller haft tandställning vet att minsta lilla tryck mot tänderna kan vara mycket smärtsamt, varför man inte ens kan äta mat som man annars tycker är mjuk. Om du redan har för ont att tugga på grund av ett problem med tänderna som måste åtgärdas, och du letar efter en tandläkare i Stockholm som kan utföra ett ingrepp, kan du gå in på Distrikstandvarden.se.

Blir du sedan rekommenderad att äta flytande kost efter ingreppet ska du tänka på att du kan behöva tillsätta extra protein och extra energi till dina soppor eller smoothies. Annars är risken att man inte får i sig tillräckligt med energi varje dag – vilket så klart är meningen om man har som mål att gå ner i vikt, men inte är önskvärt om man vill behålla sin vikt. Man kan till exempel tillsätta protein i form av fisk, ägg eller köttfärs i soppor, som man sedan mixar släta. För den extra energins skull kan man till exempel lägga till en klick crème fraiche, eller använda sig av grädde istället för mjölk när man lagar soppor.